Wyzwanie 2: Zblenduj kanapkę na coś pysznego
Witaj w kolejnym wyzwaniu związanym z naszym zdrowiem.
Mimo, że większość z nas uznaję tą wartość jako jedną z najcenniejszych w życiu to niestety tak łatwo dajemy się skusić smacznym lecz niezdrowym produktom.
Często myślimy o jedzeniu tylko w kontekście smaku i zaspokojenia poczucia głodu. A przecież jemy po to, aby dostarczyć dla naszego ciała najlepsze substancje- wtedy mamy więcej sił, radzimy sobie z chorobami i wyglądamy dużo lepiej. Wiemy doskonale, że jeśli będziemy używać najgorszej benzyny, oleju i części zamiennych nasze auto szybko odmówi nam posłuszeństwa- nie wiedzieć czemu zupełnie zapominamy o tym w kontekście najważniejszego narzędzia jakie mamy- naszego ciała...
Dzisiaj zachęcam Cię do wprowadzenia nowego nawyku, bardzo pysznego nawyku, przynajmniej raz w tygodniu:
Więcej informacji na temat działania mięsa znajdziesz w pliku do pobrania- są to notatki z mojego kursu ludzi długowiecznych Newstart.
A poniżej przesyłam Ci moje ulubione, bardzo proste przepisy, które zrobi KAŻDY ;)
- prościutka pasta z fasoli: http://ervegan.com/2015/05/najlatwiejsza-pasta-z-czerwonej-fasoli/
Zajmuje 5 minut (przesadziłam- 2 minuty!) i jest naprawdę wyśmienita. Fasola+przecier (lub nawet dobry ketchup)+ papryka jako przyprawa(najlepiej wędzona)+ czosnek = niebo!
- kolejna super prosta pasta z kukurydzy: https://www.olgasmile.com/pasta-kukurydziana.html
Ja bym jednak uważała z czosnkiem w tej paście- czuć go bardzooo i lepiej go dodawać stopniowo, aby nie przesadzić ;)
- Jeśli tylko lubicie bób to...blendujemyyy: http://ervegan.com/2014/07/prosta-pasta-z-bobu/
- wyśmienita pasta ze słonecznika: http://zdrowienatalerzu.pl/pasta-slonecznikowa/
Wystarczy, że usmażycie jedną cebulę i zblendujecie ją z 3/4 szklanki słonecznika. Ja dodaje do tego trochę pieprzu ziołowego i papryki- jest wyśmienita! A lekko podprażone na patelni ziarnka słonecznika dadzą Wam orzechowy posmak ;)
Czy to wszystko? Oczywiście, że nie! Po prostu wpisz swój ulubiony składnik w wyszukiwarkę i dodaj do tego słowo ,,pasta". Ja uwielbiam pasty z awokado, nerkowców a także pasty na słodko (namocz szklankę daktyli a po godzinie odlej nadmiar wody i zblenduj je z masłem orzechowym- niebo w gębie ;) ).
Mam nadzieję, że tak przekonasz się do pysznych past, że zaczniesz je jeść znacznie częściej niż raz w tygodniu.
Oczywiście pamiętaj o pełnoziarnistym chlebie i dużej ilości warzyw.
Przyznam, że nie mogę się już doczekać Waszych zdjęć i przepisów!
Koniecznie daj mi znać czy spróbujesz ;)
Dorota
Twoje postępy
Nawigacja
-
Wyzwania
- Wyzwanie 1: Najważniejszy czynnik długowieczności
- Wyzwanie 2: Zblenduj kanapkę na coś pysznego
- Wyzwanie 3: Zadbaj o to co pijesz!
- Wyzwanie 4: Te produkty dodawaj do dań nawet codziennie!
- Wyzwanie 5: A jak wygląda Twoja piramida zdrowia?
- Wyzwanie 6: Jak poskromić białego zabójcę
- Wyzwanie 7: Podrasuj swoją dietę tymi składnikami
- Wyzwanie 8: Przyprawy i zioła
- Wyzwanie 9: Dobre nawyki szczupłych (i zdrowych!) osób
- Wyzwanie 10: Zadbaj o swój sen
- Wyzwanie 11: Zadbaj o swoje ciało
- Wyzwanie 12: Nie popełniaj TYCH błędów
-
Webinary